באילו סוגי ביטוח ניתן לבטח חולי סכיזופרניה
חברות הביטוח נוטות להחריג מקרי מחלות נפש קיימות ובמקרים רבים דוחות לביטוח חולים המאובחנים כסכיזופרנים אך ישנם סוגי ביטוח להם ניתן להתקבל וחשוב להבין מהו התהליך הנדרש לשם כך.
במקרה בו נתקלתי היה אחד מבני הזוג מאובחן כחולה בסכיזופרניה והיה צורך לקחת משכנתא, לצורך המשכנתא צריך ביטוח חיים וביטוח חיים מותנה במילוי הצהרת בריאות וכאן כל התהליך הזה נעצר כי לא קיבלו לביטוח את הבעל חולה הסכיזופרניה וביטוח החיים למשכנתא חייב להיות הדדי.
אז, מהי סכיזופרניה?
סכיזופרניה היא הפרעה נפשית ממנה נפגעים כ-70000 חולים בארץ והינה המקור לכ-50% ממקרי האשפוז בבתי חולים לבריאות הנפש. זוהי מחלה כרונית, שהלוקה בה יצטרך להתמודד אתה לאורך כל חייו, זוהי מחלה שמכניסה את החולה למצב תודעתי משלו, בעקבות הופעת מחשבות שווא, הלוצינציות, פראנויות ועוד, ועשויה להוביל לדיבור ולהתנהגות לא מאורגנים ועוד.
אדם אשר חולה בסכיזופרניה מתמודד, לא רק אם חוסר יכולת לקרוא את המציאות בצורה נורמטיבית אלא אם תגובות של ניכור וחוסר הבנה מצד הסביבה המתייחסת לניתוק ולדיבורים תמוהים של החולה כ'התחרפנות'. סכיזופרנים במצב של ניתוק מתמשך יכולים להגיע לדרדור במצבם הגופני ולחוות חוויות קשות של בדידות וניתוק סביבתי.
סוגי סכיזופרניה :
- סכיזופרניה פרנואידית: מתאפיינת בעיקר בתסמינים חיוביים. אנשים הלוקים בסוג זה של סכיזופרניה יהיו חשדניים מאוד, פרנואידים ואף עוינים לסביבתם
- סכיזופרניה קטטונית: מתאפיינת בעיקר בתסמינים שליליים, כמו חוסר תנועה, פעילות ללא קשר לסביבה (בשל ירידה בתגובה לגירויים חיצוניים) ועוד
- סכיזופרניה בלתי מאורגנת: יכולה לכלול תסמינים חיוביים ושליליים, בעיקר בנוגע לרגש ולתגובה לסביבה, ומתאפיינת בעיקר בדיבור לא מאורגן.
תסמיני הסכיזופרניה כוללים, כפי שכבר הזכרנו בקצרה, מחשבות שווא, פראנויות, הזיות והלוצינציות, התנהגות לא ברורה (בעקבות ההלוצינציות, שגורמות להופעת גירוי שמקורו במחשבה, ושאינו קיים במציאות), דיבור לא ברור, חזרה על מילים או על משפטים, התנהגות קטטונית, אפאתיות, גירוי רגשי נמוך, תנועות לא ברורות ועוד.
הגורמים לסכיזופרניה, אבחון וטיפול
בדומה להפרעות נפשיות כגון: דיכאון, מאניה דפרסיה, פיצול אישיות, גם במקרי סכיזופרניה הגורמים אינם ידועים עד תומם,. עם זאת, ישנן כמה קבוצות סיכון שלמשתייכים אליהן סיכוי גבוה יותר ללקות במחלה: אנשים שבמשפחתם התגלו מקרי סכיזופרניה (קשר גנטי); נשים בהיריון או לאחר לידה – בעיקר אם אלו לוו בסיבוכים כלשהם; נטילת סמים קשים; חולים במחלות אורגניות כמו מחלת הנטינגטון או אפילפסיה.
המחלה חייבת להיות מאובחנת על ידי פסיכיאטר וניתנת לשליטה על ידי התערבות כימית, כאמור מדובר במחלה כרונית והסיכוי לריפוי מלא נמוך אך חולים הנמצאים במעקב ובקרה ונוטלים תרופות באופן סדיר יכולים לנהל גם חיים פחות או יותר נורמטיביים.
ואם נחזור לנושא הביטוח, ניתן לבטח חולי סכיזופרניה בביטוח חיים בביטוח בריאות ובביטוח תאונות אישיות. במקרים קשים ניתן לבטח בביטוח חיים דרך פוליסה מיוחדת הנקראת 'ביטוח חיים לכל אחד' שאינה מחייבת הצהרת בריאות ובשלוש השנים הראשונות מכסה מקרה מוות לתאונה בלבד.
בכדי להתקבל יש למלא הצהרת בריאות מלאה ובסכומי ביטוח גבוהים מ2000000 ₪ יהיה צורך גם בבדיקה רפואית כולל ארגומטריה יש לצרף גם דוחות רפואיים עדכניים מרופא מטפל (פסיכיאטר) הכולל אבחנות וטיפולים.