ביטוח סיעודי

    חייגו עכשיו:
    050-5202060
    או השאירו פרטים

    השאלון התיפקודי

    השאלון התפקודי הנו הבסיס להגשת תביעה במקרה שבו המבוטח נמצא במצב סיעודי. את הטופס הסיעודי ממלאת בדרך כלל אחות סיעודית, או אחות מרפאה הנשלחת מטעם קופת החולים, או אחות המשרתת במחלקה הסיעודית בבית דיור מוגן. עצה חשובה ביותר שאתן כאן:

    • אל תתנו לחולה הסיעודי למלא את הטופס בנוכחות האחות בלבד.

    חשוב מאוד שבן משפחה יהיה נוכח בעת מילוי השאלון התפקודי. אמנם זה יכול להיות מצב מביך ומכאיב אך אין בררה. יש להתעקש שהטופס לא ימולא לבד, ולפנות למשימה הזו משאבי זמן ורגש. אין בנושא זה קיצורי דרך לצערי, אף חברת ביטוח לא תשלם תביעה סיעודית אם אין בידי מחלקת התביעות שלה טופס שאלון תפקודי מלא לפרטיו וחתום ע"י גורם מוסמך.

    מטרת השאלון

    השאלון התפקודי בא לבחון האם החולה עומד בקריטריונים שנקבעו בפוליסה, כלומר האם הוא אינו מסוגל לבצע בעצמו לפחות שלושה A.D.L או במצב שבו קיים אי-שליטה על הסוגרים שני A.D.L. בלבד. ישנו שאלון קוגניטיבי על המצב שבו המבוטח נמצא בתשישות גוף והוא שאלון פשוט יותר מהשאלון התפקודי. מטרתו היא לבחון את התמצאותו של החולה בזמן ובמרחב על ידי שאלות פשוטות, שמטרתן לבחון האם מחשבתו של הנזקק הסיעודי בהירה ועקבית, או שמא היא מעורפלת ומבולבלת.

    עקב חשיבותו של השאלון הזה אפרט כל שאלה שבו.

    אמנם בכל שאלון תאריך הדיווח מצוין, אך יכול להיות מצב שחברות הביטוח יבקשו שאלון חוזר אם חלפו שלושה חודשים ממילוי השאלון האחרון והוא טרם הוגש למחלקת התביעות. בנוסף מופיע בשאלון מקום הימצאו של החולה, יש לציין האם הוא בביתו, במוסד סיעודי ממשלתי, במחלקה הסיעודית בבית דיור מוגן, וכמובן את פרטי החולה וגילו.

    השאלון התפקודי בנוי בצורת טבלה שבכותרתה מופיע נושא ההערכה שהוא תיאור איברי הגוף והתפקודים הנסקרים. בעניין כל נושא הערכה יופיע תיאור מצב: האם האיבר או התנועה הנדרשת מתפקדים ובאיזו רמה. בכל שאלון יש מקום להערות המפרטות את מצבו הייחודי של כל חולה.

    נושאי הערכה

    1. נשימה – האם הנשימה חופשית, האם נדרש בלון חמצן או משקפי חמצן, האם יש תעוקת חזה, או חרחורים בנשימה.
    2. תנועה – האם יש צורך בתמיכה בתנועה. בסעיף ההערות יש לציין האם יש עזרה של מקל, קביים או כיסא גלגלים. יש לציין בסעיף ההערות האם ישנה חוסר יציבות בתנועה והאם היו נפילות וחבלות עקב נפילות בעבר.
    3. העברות – האם יש ביצוע מעברים עצמאי, האם מסוגל החולה לקום מהמיטה לבדו, או להיכנס למיטה, או לקום מהכיסא ללא תמיכה.
    4. רחצה – האם קיימת יכולת רחצה עצמאית, האם מסוגל החולה להיכנס לבדו לאמבטיה, להתנגב לבד, ולהתגלח לבד.
    5. הלבשה– האם מסוגל החולה ללבוש את בגדיו ולהסירם ללא עזרה, האם הוא מסוגל לרכוס כפתורים לבד, או לחגור חגורה לבד.
    6. אכילה – האם יש צורך בהכנת המזון לאכילה, האם ישנו קושי בבליעה, האם החולה מסוגל לשתות לבד, גם מצב שבו החולה מסוגל לשתות בעצמו עם קשית בלבד נחשב כחוסר תפקוד בנושא הערכה זה.
    7. מצב הפה – האם הפה מעוות, האם ישנן הפרשות ריריות מהפה, האם ישנם פצעים או שפתיים מדממות.
    8. דיאטה – האם החולה מסוגל לאכול מזון רגיל או שמא הוא מוגבל במזונו, ציון בסעיף הערות – כלכלה רגילה משמעה כי אין הגבלת מזון.
    9. תיאבון – בדרך כלל אין החולים הסיעודיים אכלנים גדולים, אך ישנם מצבים קיצוניים שבהם קיים אבדן תיאבון כרוני. זהו סממן ברור לאי-רצון לחיות ואז מאכילים אותם בכפייה בזונדה או בכפית.
    10. הפרשות – זהו נושא הערכה המשמעותי ביותר, שכן קיומו ברוב המקרים מביא לאישור התביעה. האם החולה שולט בסוגריו? גם אי-שליטה בסוגר אחד מהווה אי-תפקוד בנושא הערכה זה. בסעיף ההערות יש לציין האם משתמשים בפדים או בטיטולים.
    11. מצב העור – האם העור אחיד, האם יש נגעי עור או דלקות כרוניות. יש מקרים של חבלה עצמית בעור וצריך לדווח עליהם.
    12. ראייה – האם יש בעיות ראייה אקוטיות או אף עיוורון, האם יש הגבלה בשדה הראייה. בסעיף ההערות יש לציין אם קיים קטרקט או מחלות עיניים.
    13. שמיעה – האם החולה מגיב לקול, האם הוא נעזר במכשיר שמיעה ואם כן, האם באוזן אחת, או בשתי האוזניים.
    14. שאלה הקשורה לשאלון הקוגניטיבי – האם החולה מדבר באופן ברור ויודע את מקומו במרחב, האם יודע לצאת מן הבית ולחזור אליו, האם מאבד דברים. בסעיף "הערות" יש לציין האם לוקח את תרופותיו לבד, או שמא יש להזכיר לו ולהכין את תרופותיו על מנת שלא ישכח .
    15. קשר עם הסביבה – האם החולה מזהה את הסובבים אותו, האם יכול לקיים שיחה ממוקדת.
    16. מצב רגשי – חשוב לציין האם החולה בדיכאון דרך קבע והאם נוטל תרופות נוגדות דיכאון.
    17. הרגלי שינה – זהו מחוון חשוב למצבו של כל חולה. חוסר בשעות שינה או קושי כרוני להירדם – משמען הרעת התפקודים היומיים בכל פרמטר. חשוב לציין האם השינה רצופה, האם יש שעות שינה קבועות.
    18. סיכום והתרשמות – זהו סעיף המסקנות מתוך הסיכום בשאלון. ישנו גם סעיף המלצות דוגמת: זקוק למטפל 24 שעות ביממה, או זקוק להשגחה צמודה, או סובל מנפילות רבות וזקוק למעקב אורטופדי, או סובל מדמנציה.
    • כל הממצאים בשאלון התפקודי הם בגדר המלצה לגורמים המטפלים, הן לביטוח לאומי, הן למשרד הבריאות במקרה של בקשת "קוד", והן כפניית תביעה לחברות הביטוח הפרטיות.